Bloggerul este chemat la evenimente să muncească!

În ultima vreme, mă lovesc de două atitudini:

1. Eu de ce nu sunt chemat la evenimente? De ce nu primesc acreditări? De ce doar unii merg?

2. Sigur, mergeţi la un eveniment, staţi tot timpul cu nasul în telefoane, ne spamaţi cu tweet-uri, mâncaţi, beţi, scrieţi un articol şi gata, se cheamă că aţi promovat evenimentul.

Să le luăm pe rând.

Poate nu la organizatori e problema, ci la tine. Poate ai fost la nişte evenimente şi n-ai scris nimic după. Sau poate scrii o dată la două săptămâni pe blog, iar asta nu inspiră încredere unui om care vrea ca evenimentul lui să fie cât mai vizibil în online. E uşor să ne plângem, da’ mai greu să punem mâna să scriem. Spuneam zilele trecute pe twitter că, în online, zicala “şi sărac, şi cu pretenţii” se traduce prin “şi fără content, şi cu pretenţii”.

Da, fix asta facem! Ne îmbătăm ca porcii, spamăm twitter-ul, fără să ne “bucurăm” de eveniment. Nimeni nu îşi pune problema că un blogger chemat la un eveniment este chemat să muncească, nu să se distreze. A, că se lasă şi cu distracţie, asta e partea a doua. Dar, pe primul loc este MUNCA. Trebuie să fii ca un burete, să absorbi cât de multă informaţie poţi, să o selectezi şi să o transmiţi şi altora, prin blog şi reţele sociale. Şi trebuie să te gândeşti cum să faci să livrezi conţinut diferit de ceilalţi, pentru că pe unii îi deranjează să vadă aceeaşi informaţie în mai multe tweet-uri. Bine, în situaţia asta, nimeni nu-şi pune problema că e greu să furnizezi, ca şi ghid, informaţii diferite la 50-60 de oameni, câţi se strâng de obicei la un eveniment de genul #prinorasulmeu. Dar asta e altă problemă, una de percepţie, zic eu.

Şi dacă eşti la un festival, poate trebuie să te pui seara sau să te trezeşti dimineaţa să scrii pe blog, că doar trebuie să oferi informaţii “la cald”, chiar dacă eşti obosit. Fără să mă laud, ce fain puteam să mergem la Toamana Orădeană, să scriem un articol înainte, unul după şi să ne spălăm pe mâini? Însă, am ales să facem ceva diferit. Aşa ne-am gândit noi că ar fi cel mai bine să promovăm evenimentul. Că ne-a ieşit sau nu, alţii trebuie să decidă. Important e că ne-am pus capul la contribuţie şi ne-am gândit să ne diferenţiem de alţii. La fel face şi Gaben cu textele de după evenimente, fiecare e special în felul său, diferit de conţinutul de pe blogul lui şi de tot ce scriu ceilalţi despre eveniment (de exemplu: #prinsibiulmeu, #timisoaranoastra). De Nebuloasa nici nu mai vorbim, cred că e cel mai bun, mai muncitor şi mai implicat blogger de evenimente din online-ul românesc!

Concluzie: când întrebi un blogger, invitat la un eveniment, ce face în weekend, ar trebui să îţi răspundă: “Lucrez!”

13 Comentarii
 1. hoinaru13 Octombrie 2011

  pfff. si zici tu informatii diferite, dar cititorul se plictiseste sa te vada mereu cum faci interviuri dupa un eveniment, sau scrii un anumit tip de articol. si atunci trebuie sa stai si sa-ti storci creierii pana reusesti sa gasesti o abordare noua a subiectului. si trebuie sa te detasezi mereu si sa privesti problema din mai multe unghiuri, sa prezinti pentru mai multe tipuri de public. dar da, e usor sa mergi la evenimente si sa bei pe gratis.

 2. katairobi13 Octombrie 2011

  zici ca ai aur in gura (sau in degete) asa adevar graiesti (sau scrii). ma-nclin

 3. […] sa faca din el ace si astfel valoarea creste la 3000 euro. Putini insa, foarte putini, prefera sa munceasca mai mult pe acest lingou si sa faca din el arcuri pentru ceasuri mecanice. Valoarea? 100 de mii de […]

 4. zoso13 Octombrie 2011

  când o să ai vechimea mea o sa realizezi că tu scrii informaţiile astea pentru tine, că ăia la care te referi nu se simt şi se mulţumesc să se dea cu fundul de pământ că blogosfera e rea.

 5. Arhi13 Octombrie 2011

  mai era un blogger care zicea ca trebuie sa te devotezi campaniei, sa faci parte din ea, sa fii una cu ea. acum e vorbaret la evenimente si tine spiciuri despre facebook. astept cu interes sa va vad la fel.
  ca idee, cand inviti pe cineva la un eveniment, il inviti ca vrei sa scrie despre el si sa il popularizeze. daca il inviti ca vrei sa munceasca pentru evenimentul tau, ofera-i salariu pentru munca prestata, nu cafea si prajituri si onoarea de a-ti aduce tie bani in cont.
  cam atat.

 6. zicu13 Octombrie 2011

  @zoso: Corect, eu sunt inca naiv si cred ca daca spun chestiile astea, poate ajuta pe cineva. Si mai cred ca daca cineva ma cheama, trebuie sa fac astfel incat sa livrez ceva mai special.
  @Arhi: Daca ai acceptat sa mergi, ai acceptat tacit ca trebuie sa prestezi. Daca te-ai angajat sa muncesti la un eveniment pe cafea si prajituri, deja ai o problema. Te duci la evenimentele care chiar te intereseaza si despre care vrei sa scrii dupa. Daca nu vrei sa scrii, nu te duci. Nimeni nu te cheama pentru ca esti dragut sau drevreme acasa. Te cheama pentru ca esti blogger.

 7. dojo13 Octombrie 2011

  Zicu, adevarul cred ca-i pe la mijloc. Ieri am fost la SMS Timsioara. Clar am fost invitata ca is blogger si era clar ca oamenii se asteptau sa scriu despre asta. Am scris cam atatea articole cati vorbitori au fost si am incercat sa vada si cei de acasa ce s-a intamplat acolo, dorind probabil in viitor sa vina si ei. Pentru asta am fost chemata acolo, asta am incercat sa fac, cum m-am priceput.

  Organizarea insa nu a fost treaba mea. Au fost altii care au aranjat scaune, au pus mancare pe masa etc. Treaba mea a fost sa promovez evenimentul.

  Deci aici cred ca este diferenta. Ma implic trup si suflet in putine evenimente si asta inseamna mai mult decat sa scriu. Din pacate nu mai am nici varsta nici nervii pentru voluntariat. Asta o fac in cazurile alea pentru ca asa simt.

  Dar, in rest, daca merg undeva, incerc sa promovez respectivul eveniment si sa-mi fac treaba de ‘blogger’ :)

 8. Arhi13 Octombrie 2011

  zicu, probabil nu ai citit coerent ce am scris. mai citeste o data.

  ca idee, cand inviti pe cineva la un eveniment, il inviti ca vrei sa scrie despre el si sa il popularizeze

  se presupune ca bloggerul scrie. aia cu munca ii e rezervata celui ce face evenimentul. si atat. de organizat, de pus tablouri pe pereti si flori in geam nu e treaba bloggerului invitat. daca asta crezi, ai o problema mare. sper totusi ca inteleg eu gresit din text.

 9. zicu13 Octombrie 2011

  @Arhi: Cred ca vorbim de doua categorii de bloggeri aici: cei invitati sa popularizeze evenimentul si cei implicati in desfasurarea evenimentului, cum a fost, de exemplu, Nebuloasa la Toamna Oradeana. Normal ca bloggerul invitat nu va face niciodata ce face bloggerul “organizator”. Si cand zic ca bloggerul e invitat la evenimente sa munceasca, ma refer strict la partea de promovare a evenimentului, care e, de fapt, munca bloggerului.

 10. Arhi13 Octombrie 2011

  ah, atunci toate comentariile mele sunt in plus, multumesc:))

 11. zicu13 Octombrie 2011

  @dojo: Cred ca s-a inteles gresit, dupa cum ii spuneam si lui Arhi, cand zic munca, ma refer la tot ce implica promovarea evenimentului in online.

 12. […] evenimente, jurnal de blogosfera Desi s-a mai abordat pe bloguri chiar azi (la Andra si la TVDece), simt nevoia sa preiau si eu subiectul “esti invitat la un eveniment in calitate de blogger, […]

 13. Comedia | razvanbb13 Octombrie 2011

  […] asta! Cred că prietenii mei din zona s-au săturat de mine deja. PPS Mă duc să muncesc acolo. Nu mă duc la distractie. Tweet Related posts:Personal Mobility Robot de la […]

 14. Vasile13 Octombrie 2011

  Băi zicule, eu mă gîndesc că ăştia care fac evenimentele mai vorbesc între ei şi dacă-i ţepuieşti o dată, de două ori, ţi se cam închide robinetul de invitaţii. Zic şi io!

 15. Albert13 Octombrie 2011

  Am citit cu interes articolul si cred ca nu exista o regula in privinta a ceea ce trebuie sa faca un blogger sau nu dupa ce este invitat la un eveniment, fiindca si evenimentele sunt diferite. De exemplu, la unele evenimente pe care le organizam, ii invitam pe bloggerii sa ne impartaseasca o parere sau doar sa-i cunoastem, iar ulterior, daca exista oportunitati, sa colaboram. Daca vor ei sa scrie ceva…este treaba lor si nu putem noi sa le spunem sau sa le sugeram ce sa faca.

 16. […] LE: Au mai scris despre asta: Raluxa, TV De Ce. […]

 17. dojo14 Octombrie 2011

  @zicu: ma bucur ca ai facut precizarea in cauza. Da, se poate intelege ca organizatorul se asteapta sa si cari mesele. Ceea ce poti face, daca e un eveniment in care chiar crezi mult si simti nevoia sa te implici.

  In rest, munca inseamna promovare, asa cum spui. Si, daca esti chemat acolo, esti chemat SA PROMOVEZI, sa scrii, sa prezinti. Mi se pare aiurea sa mergi la un eveniment si sa nu postezi nimic despre el. Nu te-a chemat lumea de misto ce esti, te-a chemat sa promovezi :D

 18. […] la companie şi organizăm evenimente şi se întâmplă la fel, suntem revoltaţi. Cronologic: TVdece, Andra, Raluxa, Alex şi […]

 19. […] Au mai scris despre asta: Raluxa, TV De Ce, Alex Negrea, Cristi Manafu, Zoso şi […]

 20. […] vs. “nu eşti invitat pe ochi frumoşi”.  O recapitulare completă (sper): 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, […]

 21. […] Si-au dat cu parerea pe tema asta Cristian Manafu, Raluca Popa, Ruxandra Predescu, Alex Negrea, TvDeCe, Andra Zaharia, Alex Ciuca, Claudiu Ciobanu, Oltea Zambori, Auras Mihai Geambasu si probabil […]

Păreri?