Băncile nu muşcă! Exerciţiu aplicat.

De fiecare dată când mă duc la bancă, mă cam trec fiori pe şira spinării. Nu e vorba că nu ştiu ce trebuie să fac, ce operaţiuni financiare vreau să operez, e pur şi simplu faptul că, în general, oamenii din spatele ghişeului mi se pare că vorbesc bancheza, iar creierul meu se chinuie să vorbească fluent o limbă cu care nu e obişnuit. Cum de fiecare dată gura mea voia să-i zică doamnei de la ghişeu “hârtiuţa aia mică, aia o vreau!”, iar creierul meu voia să vorbească bancheza, când ieşeam, arătam aşa, reuşind mai mult să confuzez omul de la ghişeu, decât să-l ajut să mă ajute. De obicei, după o vizită la bancă ieşeam aşa.

Ce vreau eu este o persoană care să mă cunoască, să mă înţeleagă şi care să-mi cunoască traiectoria financiară, nevoile în ceea ce priveşte economisirea banilor, planuri de viitor. Da, sunt o persoană care se gândeşte şi la economii pentru pensie, dar şi la achiziţionarea unei case, deci am planuri financiare short şi long term și simt că am nevoie de cineva care să mă ajute să-mi planific şi organizez banii. Nu vreau să mai caut pe google “dosar prima casă”, sau “planificare financiară eficientă” şi să nu ştiu exact dacă informaţiile sunt ok, de actualitate sau, mai important, dacă sunt potrivite pentru mine.

Am visat de mult la o relaţie de acest tip cu un angajat dintr-o bancă, un mentor financiar care să mă ducă de mână prin toate hăţişurile bancare şi să-mi explice ce trebuie să facem împreună ca să-mi fie mai bine. Dacă sunteţi o persoană calculată şi dornică să priceapă TOT, să simtă că deţine controlul banilor, atunci aţi avut măcar un vis în care vă sunaţi prietenul de la bancă şi-l întrebaţi cât a crescut dobânda şi de ce :)

Am avut nişte încercări, dar nu ne-am potrivit din punct de vedere uman. Ştiţi cum e, dacă dragoste nu e, nici legături bancare nu au existat. Simt, însă, că mi-am găsit partenerul, persoana caldă, dar profesionistă care să mă ajute să iau cele mai bune decizii financiare. Alături de ea o să învăţ totul despre ce înseamnă programul de consiliere financiară OTP Mentor şi cum ne poate ajuta acest program să ne administrăm banii în mod eficient. O cheamă Ionela Rus şi o găsiţi la OTP Bank în Cipariu, dacă sunteţi din Cluj. Dacă vă uitaţi peste poze, o să înţelegeţi de ce mi-a plăcut :)

Săptămâna trecută, am avut prima întâlnire şi nu ştiu care dintre noi a fost mai emoţionată. Eu, că în sfârşit o să pricep cum să am mai multă grijă de banii mei, sau ea, om profesionist şi dornic să-mi explice, cu răbdare și calm, cum să-mi dresez banii. Mi-a plăcut mult atmosfera din bancă, faptul că angajaţii şi directorul sucursalei sunt tineri, ancoraţi în realitate şi transmit siguranţa de care ai nevoie când mergi la o bancă, faptul că eşti pe mâini bune.

Până încep prima lecţie cu Mentorul meu, Ionela, puteţi citi puţin despre ce vom învăţa împreună în următoarea perioadă. O să întreb toate lucrurile pe care, în general, ţi-e jenă să le întrebi la bancă, tocmai ca să nu te faci de ruşine, şi vă încurajez să-mi spuneţi şi voi ce nelămuriri/întrebări aveți, dacă nu cumva acopăr eu într-un articol viitor subiectul. Voi fi eu prietenul ăla care întreabă pentru voi! Mi-am luat agenda, pixul şi sunt pregătită, acum e momentul să învăţăm bancheza împreună! :)

Şi nu degeaba v-am rugat să mă întrebaţi ce aveți pe suflet, căci pe lângă faptul că vom învăţa împreună despre tainele bancare, mă aflu într-o competiţie cu doi domni din Bucureşti, pentru unul dintre cele trei premii: Locul 1: 1500 de euro, Locul II: 1000 de euro, Locul III: 500 de euro. Alături de Vlad Petreanu şi Chinezu, lupt pentru titulatura de “Blogger OTP Mentor”, adică cel care a învăţat cel mai bine să-şi dreseze banii. Nu am să invoc să mă susţineţi pentru că sunt o domnişoară, deși, dacă mă gândesc mai bine, am să o fac. Nu am să invoc să mă susţineţi pentru că sunt cea mai mică, deşi am să o fac. Nu am să invoc să mă susţineţi pentru că premiul ar putea ajunge la Cluj-Napoca, deşi am să o fac. Nu e o luptă uşoară, aşa că am nevoie de toate armele!

Premiul de 1500 de euro poate ajunge în comunitatea noastră, dacă mă ajutaţi!

Aşadar, am selecționat două cauze şi aş vrea să alegem una împreună. Dacă voi câștiga, cauza pe care am ales-o împreună va primi, din partea OTP Bank, 1500 de euro pe care să îi poată investi. Cauzele sunt YouthBank şi Transylvania Innovation Venture- Fondul InovaTIV

Vă invit să votați AICI cauza pe care să o susținem!

13 Comentarii
 1. Carmen15 Noiembrie 2012

  Am foarte multe necunoscute si chiar asa cum ai scris si tu mi-e rusine sa intreb! :)) O sa urmaresc deci atent ce postezi!:)

 2. Traian15 Noiembrie 2012

  Eu votez Transylvania Innovation Venture, sunt minunati! Hai clujul!!!

 3. Mihai15 Noiembrie 2012

  Mmm, faptul ca ieseai ca Jim Carrey de la banca se datoreaza doar faptului ca ti-e rusine sa intrebi si nu pentru ca ar vorbi ei bancheza. Iar cursul de OTP Mentor doar te ajuta sa iti gestionezi banii, nu si sa treci peste inhibitiile tale si frica de a intreba. Desi, la cate povestesti pe blog ca faci si dregi, mira-m-as sa fii tu asa timida cand mergi la banca. Deci *cough* b**llsh*t *cough* :D

 4. Florica15 Noiembrie 2012

  @Mihai: Hai, te rog, spune-mi mai multe despre cum sunt eu, tu care ma cunosti atat de bine! :))
  Si ca sa iti si explic (desi daca ma cunosti atat de bine, ar trebui sa stii deja), atunci cand ai cunostinte, ai si curajul fondat sa intrebi si sa doresti sa cunosti mai multe. Si btw, daca m-ai cunoaste cu adevarat, ai sti ca am gura mare doar cand sunt stapana pe ce imi iese pe gura.

 5. B15 Noiembrie 2012

  se scrie YouthBank, legat :D si ieeei, pick YB, pick YB :D

 6. Florica15 Noiembrie 2012

  @B: L-am legat, multumesc de vot!:)

 7. Tudor15 Noiembrie 2012

  Sper ca ti-ai luat caiet de notite!:)

 8. Florica15 Noiembrie 2012

  @Tudor:Absolut!:)

 9. Mihai15 Noiembrie 2012

  Florica, nu trebuie sa fii fizician ca sa intrebi pe cineva despre cum functioneaza un motor pe aburi. La fel cum nu trebuie sa fii bancher ca sa poti purta o discutie cu personalul unei banci. Nu lucrez in domeniul bancar, dar atunci cand am o intrebare ma duc si intreb frumos, in limbajul meu, fara termeni de specialitate, si mi se raspunde frumos si clar. Si nu plec de acolo pana nu sunt lamurit intru totul.

  OTP Mentorul iti explica ce e cu bancile, dar nu te va vindeca de frica de a pune intrebari. Sa pui intrebari nu doare, nu te bate nimeni daca intrebi o tampenie (eventual rade una buna, dupa care te lamureste).

  Scuze daca am fost prea acid cu primul comentariu dar eu stiam ca ai lucrat/lucrezi ca PR, sau in orice caz intr-o pozitie in care interactionezi cu foarte multi oameni, pozitie care cere skilluri de comunicare, de aia ziceam ca mi se pare un pic ciudat sa zici ca nu te descurci sa porti o conversatie cu oamenii dintr-o banca …

 10. Florica15 Noiembrie 2012

  @Mihai: Exista mai multe tipuri de frica, a mea e cea de a cadea in penibil. Tocmai de aceeea, nu imi place sa pun intrebari suplimentare, pentru ca imi imaginez ca in spatele meu se formeaza o coada interminabila de oameni si eu sun fraiera care nu pricepe :)
  Un PR bun trebuie sa stie si cand sa taca ;)

 11. Elochai15 Noiembrie 2012

  YouthBanku’ e printre putinele chestii bune care chiar te ajuta sa te dezvolti in perioada liceeului, iti deschide mintea si de multe ori iti da oportunitatea sa descoperi ce vrei sa faci mai departe :) Eu stiu ce votez :)

 12. Shoboo16 Noiembrie 2012

  YouthBank a fost si este inceputul a multor povesti de succes!
  Este un program care de 7 ani de cand exista in Romania produce schimbari reale. Merita votul vostru!

 13. Sebastian16 Noiembrie 2012

  Youthbank identifica, dezvolta si sustine afirmarea potentialului tinerilor din fiecare comunitate.

 14. Faceţi o alegere17 Noiembrie 2012

  […] doi bloggeri implicaţi în campanie sunt Chinezu şi TVDece. Vizitaţi-i şi pe ei, poate vă interesează şi propunerile lor. window._wp_rp_static_base_url […]

 15. […] mă ajutaţi să aleg pentru ce proiect să mă lupt – bătălia* se dă cu Vlad Petreanu şi cu Alina TVdece.ro – dacă o să câştig eu, cei 1500 de euro se vor duce la proiectul pe care voi mi l-aţi ales – […]

 16. […] Săptămâna trecută, am fost să mă întâlnesc din nou cu Ionela, mentorul meu de la OTP Bank. În caz ca aţi deschis blogul mai târziu, Ionela mă ajută în această perioadă să învăţ tot ce trebuie să ştiu pentru a-mi administra banii în mod eficient. Despre prima întâlnire puteţi citi aici. […]

 17. […] si in articolele de pe Chinezu, Petreanu sau TVDeCe (componenta pe bloguri derulata de colegii de la […]

 18. […] În primul rând că e doar vina mea că nu pun întrebări și aștept răspunsuri. Mă bucur sincer că am trecut peste tracul de care vă povesteam acum ceva timp. […]

 19. […] ce, acum ceva timp, v-am rugat să alegem împreună o cauză potrivită pentru care să luptăm, m-am pus cu burta pe carte și m-am dus la școala OTP […]

Păreri?