De ce cred că încă nu suntem pregătiți pentru “Asociația bloggerilor clujeni”

Sâmbătă s-a întâmplat #clujblogmeet și e foarte bine că s-a întâmplat. Nu ne-am adunat de mult, m-am bucurat să văd oameni noi și cu vechime în online-ul local, discuțiile au fost constructive.

Una dintre principalele teme a fost înființarea “Asociației bloggerilor clujeni”, care, la o primă vedere, pare o idee bună, dar poate nu acum. Am și câteva argumente, zic eu pertinente.

Chiar dacă e al doilea oraș din România, Clujul nu e suficient de relevant în blogging-ul național

Suntem în online din 2009, timp în care nu s-au mai ridicat voci relevante din Cluj pentru blogging-ul național, atât ca trafic, cât și ca influență. Mulți au început puternic și s-au pierdut pe parcurs, alții au lăsat-o mai moale, din lipsă de timp, alții nu vor să crească, mulțumindu-se cu nivelul la care sunt (nu-i judec, unii pur și simplu nu-și doresc mai mult). Veți spune că sunt chestii irelevante, atâta timp cât există oameni care scriu. Eu zic că sunt importante pentru forța unei comunități și, intrinsec, a unei piețe. S-a discutat sâmbătă că o asociație ne-ar da o voce comună mai puternică. Ce putere ar avea o voce comună, dacă vocile care o compun nu sunt suficient de puternice?

Chiar dacă există o piață de blogging de 10 ani, Clujul nu e suficient de relevant pentru această piață

Chestie strâns legată de prima: mai puțini bloggeri relevanți, mai puține campanii. Nu de puține ori am fost rugați să propunem bloggeri clujeni pentru campanii și am constatat, cu tristețe, că n-avem pe cine. Pentru că nu poți propune în campanii oameni care scriu din an în Paști pe blog. La ce pol economic e Clujul, cu accent puternic pe IT, ar trebui să fie o piață cel puțin la fel de importantă ca Bucureștiul și, totuși, nu contăm în ecuația distribuirii bugetelor de online la nivel național. 

Să fim sinceri: bloggerii clujeni nu mai sunt de mult o comunitate

Andrei Crivăț a pus bazele comunității de bloggeri de la Cluj, prin primele blog/tweet meet-uri. Și, un timp, chiar am fost o comunitate, bătându-ne cu Timișoara pentru titlul de “cea mai frumoasă comunitate de bloggeri din România”. Cu toată modestia, am pus și noi umărul la consolidarea comunității. Dar, cu timpul, pasiunea s-a stins, fiecare văzându-și de proiectele personale. Cu toții, inclusiv noi, avem partea noastră de vină pentru că am lăsat comunitatea asta să moară. Ei, înainte de a ne gândi la o asociație, trebuie să (re)devenim o comunitate.

O asociație presupune dedicare și implicare

Sâmbătă am ridicat problema constanței în scris, ca ingredient principal al succesului în blogging, menționând că majoritatea celor prezenți nu scriu zilnic pe blog. Concluzia unanimă a fost: “nu avem timp” (ciudat, Radu are un job solicitant, un copil de crescut, un film de promovat și, totuși, scrie zilnic pe blog, Robi scrie pe trei bloguri, pe lângă job, Alina scrie zilnic pe blog, cu tot cu job-ul de la Farmec). Deci oamenii nu au timp să scrie pe bloguri, dar vor avea timp să se implice 100% în proiectele unei asociații?

Asociație profesională? Asociație civică?

Ce vrem, de fapt, de la această asociație? O asociație profesională presupune, logic, o profesie și, din câte știu eu, blogging-ul nu e profesia principală pentru nimeni din Cluj. O asociație civică nu prea se pupă cu aspectele materiale. Se vor derula și proiecte care vor genera venituri? Ce tipuri de proiecte se vor derula? Scopuri? Obiective?

Mai e mult până departe

În primul rând, ar trebui să ne apucăm serios de scris pe bloguri, dacă tot vrem “asociația bloggerilor clujeni”. În al doilea rând, ar trebui să reînvățăm ce înseamnă o comunitate. Doar apoi să ne gândim la planuri mai mari. Altfel, vom face o asociație care, după entuziasmul inițial, riscă să cadă în derizoriu.

PS: dacă articolul ăsta e perceput ca hate, poate am eu așteptări prea mari de la unii.

20 Comentarii
 1. radu22 Iunie 2015

  o porcarie mai mare nu am auzit, eu stiu mai multi pariori clujeni decat bloggeri :)), inseamna ca ar trebui sa facem o asociatie pe Cluj doar si sa ignoram ideea ca deja exista comunitati nationale si internationale?

 2. liviu alexa22 Iunie 2015

  astea sunt dumele lui Ciulea care se crede mare organizator, mare vizionar. dupa ce a dat de gard si CJX alaturi de Psaico, crede ca poate ataca osul proiectelor de reclama. dar nimeni nu da bani sa apara pe bloguri citite de 20 de unici pe zi.

 3. Marius Matache22 Iunie 2015

  Iti dai seama ca daca exista discutii cand nu vorbim de bani, cand apar banii, iese carnagiu :))

 4. liviu alexa22 Iunie 2015

  inca ceva. Ciulea vrea alea alea, asociatie, etc, pai ar fi bine sa inceapa prin a-si afisa traficul la blog. Asa am putea vedea cat e de relevant. Un trafic.ro e destul sa ne radem

  • Vasile Manu22 Iunie 2015

   Pe același principiu, cred că și tvdece.ro ar trebui să afișeze traficul la blog și oricine atcineva, ca să vedem cât de relevanți sunt. Eu întotdeauna am susținut afișarea traficului pe blog și nu neapărat trafic.ro, care e o mizerie care afișează statistici eronate, ci t5.ro, care preia statisticile din Google Analytics – cel mai bun instrument la ora actuală.

   Hai să nu ne gândim la bani și la cum să atragem nuștiuce fonduri, hai să ne gândim că printr-o Asociație putem fi mai puternici și putem fi o forță relevantă la nivel local și național. Scopul asociației nu cred că e să producă bani, părerea mea, ci mai degrabă să ne unească.

   Și da, sunt de acord cu ideea din articol că unii nu mai scriem zilnic pe blog și am cam uitat cum e să fim o comunitate, iar asta nu e un lucru prea bun, însă sper că după întâlnirea de sâmbătă ne vom ambiționa cu toții și vom repara asta. Eu am început deja și mi-am propus să am cel puțin un articol pe zi.

   Ne vede pe 29 iulie la următorul #clujblogmeet.

  • radu22 Iunie 2015

   cand aveti 0 comentarii pe articol cine mai e interesat de trafic ? :))

  • Zicu22 Iunie 2015

   Vasile, cine solicită traficul tvdece.ro, îl primește, nu cred că e cazul să ne lăudăm, că nu despre asta e vorba. Iar dacă tu ai înțeles că în articol e vorba doar despre bani, înseamnă că nu ai înțeles nimic, ca de obicei.

 5. Vasile Manu22 Iunie 2015

  Eu am înțeles perfect articolul și susțin ideea lui, a articolului, că lipsește constanța pe bloguri, nu mai suntem o comunitate cum eram cândva, iar dacă nu suntem în stare să scriem pe blog zilnic, cum am putea să ne implicăm în proiectele unei asociații? Am înțeles foarte bine ideea. Eu m-am referit la comentariul lui Liviu, care a băgat-o pe aia cu “poate ataca osul proiectelor de reclama. dar nimeni nu da bani sa apara pe bloguri citite de 20 de unici pe zi”. Nu e normal să faci o asemenea afirmație când la eveniment nu a vorbit nimeni de bani și de atragere nu știu ce fonduri. De ce trebuie să zicem de bani, scopul asociației nu e să facă bani, părerea mea, ci să există un loc, un grup mai oficial prin care să putem deveni o forță și să fim o comunitate mai strânsă în jurul unor inițiative, cum a fost frigăruia bloggerilor sau robotul din pachete de țigări.

  Și tot el a zis că Ciulea ar trebui să își afișeze traficul pe blog, dar nu zice nimic de voi, care nu le aveți. Not ok…

  Cititorii trebuie să vadă statisticile, nu agențiile și ăia cu banul, nu e o chestie de laudă, e cât se poate de normal să le afișezi. Zoso de ce le afișează? Dar în fine, nu mă bag, e decizia voastră și o respect.

 6. nwradu22 Iunie 2015

  Un alt pas important ar fi trecerea peste ideea că traficul mare te face și relevant :)

  • vali23 Iunie 2015

   e ușor să spui că nu traficul contează, mai ales când nu îl ai. a fost recent o conferință cu negrea, costin și chinezu in care vorbeau de scris pe blog și trafic, in condițiile in care ei nu fac de nici unele.

 7. Vasile Manu22 Iunie 2015

  Dap, conținutul is the king, fără el ești un nimeni, nu contezi.

 8. Vasile Manu22 Iunie 2015

  Radule, eu cu anonim eu nu port o conversație, dar hai că îți răspund. Vorbești în necunoștință de cauză și împroști gratuit cu noroi. Site-urile despre care am scris sunt ale unui prieten și m-a rugat să-l ajut cu puțină promovare. E vreo problemă asta? Hai să nu divagăm de la subiectul inițial.

 9. Noblogger22 Iunie 2015

  Nu-s blogger, dar din ce-mi dau seama, toti care ati comentat aici sunteti. Cred ca v-ar prinde mai bine un spatiu unde sa va intalniti sa va bateti. Ce asociatie va trebuie cand va certati pe cine are mai multi cititori? Scriitorilor…

  • Zicu22 Iunie 2015

   Unde vezi tu ceartă pe cititori? S-a emis o părere, s-a răspuns, asta e ceartă? Sau citesc eu alte comentarii?

  • nwradu22 Iunie 2015

   Eu nici măcar nu-s din Cluj :P

 10. Măh, nu am vrut să mă bag. Dar, știți voi, dracul ăla mic și acerb pe care îl avem unii… Așa că zic: am dat o căutare la mine după ”cluj”. Și apoi am dat căutare pe același cuvânt pe blogurile unor clujeni. Ia ghiciți…

  • Zicu22 Iunie 2015

   Asta mi s-a întâmplat și mie când am căutat proiectele noastre pe unele bloguri clujene și proiectele unor bloggeri clujeni pe blogul nostru. Pățăști.

 11. mihai1 Iulie 2015

  Voi reinventati si ideea de apa calda imediat. E mult pana va apucati.

  Citesc ca “nu traficul/numarul de cititori conteaza” la un blog. Atunci ce? E ca si cum ai spune ca ai un magazin, dar nu te intereseaza numarul clientilor. Pai inchizi afacerea daca nu ai clienti…ca nu isi gaseste logica sa o continui. Ce e asa de greu de inteles?

  Ah, normal ca numarul cititorilor variaza in functie de tematica abordata pe blog. Dar, totusi, trebuie sa vorbim de o masa de oameni care sunt interesati. Daca scrii de ani de zile si tot sub 1000 de oameni te citesc pe zi…e cazu sa iti cauti altceva de facut. In nici un caz asociatii si sa iti exagerezi importanta prin actiuni conexe – cum face chinezu si nu numai. El nu a avut cititori niciodata, dar a reusit sa prosteasca lumea ani de zile ca e blogar.

  Si evident ca e obligatoriu sa iti afisezi datele de trafic. Inca o data, nu e vorba ca cine are mai mare “audienta” e mai bun, dar trebuie sa ai o minima receptare ca sa te numesti blogar. Altfel esti un gigel care in loc sa abereze intr-un .doc la el pe calculator…o face pe internet, cu aceleasi rezultate.

Păreri?