Articol siropos

Articolul ăsta e atât de dulce, încât îţi va crea senzaţia că ai băut o sticlă întreagă de sirop, făcut de bunica, fără să-l diluezi cu apă. Şi ştim cu toţii cât de dulce e siropul bunicii. Atât de dulce, încât e posibil să dai în diabet. Atât de dulce, încât, dacă ai linge monitorul sau ecranul telefonului, îi vei simţi dulceaţa. Chiar, ia încercaţi să-l lingeţi, să testăm! Nu cred că se va uita nimeni ciudat la voi. Chiar nu cred asta. În fine, e atât de dulce, încât e posibil să-l fi închis deja. Cine rezistă la atâtea dulcegării?

Până la urmă, cum arată un articol siropos? Ştim ce face: udă femeile şi oripilează bărbaţii, dar important e cum ajunge să provoace reacţiile astea. E simplu: se pune o piesă la început şi se roagă cititorii să dea play şi s-o asculte, în timp ce citesc textul. Eu n-am pus piesă tocmai pentru că nu-mi doresc să fie chiar atât de dulce. Chiar nu vreau să daţi în diabet. Apoi, se folosesc cele mai pufoase cuvinte posibile, care au menirea de a sensibiliza asistenţa.

Nu trebuie să fie un articol revoluţionar, scopul lui e să sensibilizeze, nu să schimbe lumea. Astfel, se poate jongla cu clişee şi stereotipii, cu scopul de a obţine pufoşenia supremă: un articol atât de dulce, încât să-ţi vină să-l lingi.

De obicei, articolele siropoase sunt scrise de femei mai mult sau mai puţin împlinite în viaţa, nu de bărbaţi care se închină la telefoane. E genul ăla de femeie care, după ce a băut un ceai fierbinte şi a citit ultimul best seller din care curge dulceaţă, în timp ce stătea zgribulită într-o pătură vintage de la bunica, se pune la computer şi simte nevoia să verse sirop peste noi. Şi îl varsă. Iar noi dăm, din greşeală sau nu, peste el şi ne udăm sau ne oripilăm. Autoarea nu e proastă, dimpotrivă. Dar e atât de siropoasă, încât îşi îndulceşte ceaiul băgând degetul în el.

Dacă ai rezistat până aici, află că ai rezistat aproape până la final. Pentru că acest articol siropos are şi o notă personală. Mai exact, nu-mi place deloc termenul de “prietenă” folosit în sensul de “iubită”. Cum, mă, prietenă? Îţi iubeşti fiecare prietenă la fel cum îţi iubeşti iubita? Iubita asta a ta are valoarea unei prietene, care poate nu e atât de importantă pentru tine? Vă iubiţi prieteneşte? E iubită sau e fuck buddy?

De fiecare dată când o prezint la cineva, spun:

“Ea e Florica, iubita mea!”

PS1: S-ar putea să fie cel mai siropos articol de pe tvdece.ro. Nu, sigur e!

PS2: Florica sigur se va oripila când va citi, pentru că nu-i plac dulcegăriile! Da, sunt un norocos :D

7 Comentarii
 1. Ionut N16 Noiembrie 2011

  In teorie am inteles cum e, dar practica?
  Practica ne omoara, da si tu un ex concrect de fraza care sa ma oripileze :)

 2. cineva16 Noiembrie 2011

  Esti mort.Tocmai ce spunea despre discretie.

 3. Alina Rad17 Noiembrie 2011

  “articolele siropoase sunt scrise de femei mai mult sau mai puţin împlinite în viaţa” – Cum iti dai seama de asta?

 4. zicu17 Noiembrie 2011

  @Ionut N: Nu pot sa cred ca n-ai avut parte de asa ceva pana acum. Esti un norocos!
  @cineva: Pai da, dar, pe de alta parte, nu-i plac dulcegariile, deci m-am scos :d
  @Alina Rad: Este o observatie pur subiectiva: n-ai de ce sa livrezi sirop cand esti implinita pe toate planurile, in special in dragoste.

 5. .marius17 Noiembrie 2011

  :))) Buna asta, ca de obicei!

 6. chestie17 Noiembrie 2011

  nu-mi dau seama, este injunghiat cabral?:) el avea un articol relatat ca in dexu tau de mai sus…..

 7. zicu17 Noiembrie 2011

  @chestie: Nici vorba! Nu stiu de articolul lui Cabral.

 8. […] planifice timp de 6 (ŞASE!) ani. Pe lângă faptul că video-ul şi cele două personaje sunt de o siropoşenie diabetică, n-ai cum să nu constaţi unde s-a ajuns: de la o simplă întrebare la tot felul de […]

Păreri?