Fascinanta versatilitate a verbului “a ciuguli”

Acest popor de “gurmanzi” avea nevoie de o expresie care să-i mascheze năravul.

Nimeni nu recunoaște cu mândrie că e mâncău și nici nu vrea să se spună asta despre el. De asta varianta social acceptată e gurmand. “Salut, sunt Gigel și sunt gurmand”, este că îl pune pe Gigel într-o lumină nobilă, când Gigel e de fapt un grătargiu de cursă lungă?

Dar alta e problema: cum maschezi faptul că ai mânca precum un barbar, dar totuși să pari un domn? Și aici intervine verbul deosebit “a ciuguli”, cu fascinanta lui versatilitate.

“Aș ciuguli ceva.”

Spui asta atunci când nu ești nici flămând, nici foarte sătul, dar ai băga în tine o roabă de mici și o găleată de cartofi prăjiți. Când auzi un om spunând “aș ciuguli ceva”, fii sigur că nu vrea doar să “ciugulească”, precum o vrăbiuță delicată, ci să decimeze mai multe aperitive de nuntă.

“Ia-ți tu ceva și ciugulesc de la tine.”

Replica asta o aud bărbații mai des decât “m-am îngrășat?” Pentru că tot ce ți-ai dori când ai o foame de haită e să “ciugulească” cineva din farfuria ta. Dar, ncsf, le lăsăm să ciugulească, că și ele ne iartă multe.

“Nu mi-e foame, dar hai să ciugulim ceva!”

Replica tipică, de asta a și devenit verbul atât de popular. Să repetăm: “nu mi-e foame, dar hai să ciugulim ceva!” Cam cât de superb și în același timp românesc sună asta?

“Parcă aș ciuguli ceva…”

“Și eu!”

“Și eu!”

“Păi hai să luăm ceva împreună, nu mult, și ciugulim!”

“Hai!”

Când se întâmplă asta într-un grup de prieteni care au mâncat împreună, dar după un timp (nu mult, o oră-două) AR CIUGULI ceva, fii sigur că se va sfârși într-o baie de calorii.

“Hai că nu vă pun mult, cât să ciuguliți.”

Orice gazdă care se respectă vrea să-ți dea să “ciugulești” ceva, de cele mai multe ori izbucnindu-se într-un ospăț pantagruelic. De la câteva alune și sărățele puse nevinovat pe masă la scos tot din frigider e doar un pas.

3 Comentarii
  1. cismaru22 Mai 2018
  2. Constantin24 Mai 2018

    Dau click pe link-ul postat de @cismaru si ce imi apare dupa cateva secunde de la inceperea clpului: o reclama cu “vrei sa slabesti?” NU, nu vreau sa slabeasc baga mi-as piciorul in ea de bad karma!

Păreri?